Клиники

Доц. Ваня Герова: Изчезването на симптомите при IBD не означава, че лечението трябва да спре | ИСУЛ

Новини

25.11.2021

Доц. Ваня Герова: Изчезването на симптомите при IBD не означава, че лечението трябва да спре

Доц. Ваня Герова, дм е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ и дългогодишен преподавател в Медицински университет – София. Научните й разработки и интереси са насочени основно в областта на чревната патология в това число възпалителните чревни заболявания. 

По повод световния ден на възпалителните чревни заболявания, доц. Герова даде специално интервю за www.probudise.bg. 

Какви са основните проблеми на пациентите с ВЧЗ? 

Възпалителните червни заболявания (ВЧЗ), включващи болестта на Крон и улцерозния колит се срещат предимно в младата и средна възраст. Хроничният клиничен ход, честите рецидиви, извънчревните прояви, ефектът от медикаментозното и хирургичното лечение и техните странични прояви, стресът от развитие на рак и необходимостта от операция оказват голямо влияние върху ежедневието на пациентите и водят до значително влошаване качеството на живота им във всички аспекти –личен, професионален и социален. 

Имат ли достъп българските пациенти до всички съвременни възможности за лечение на ВЧЗ?

Разнообразието и ефективността на медикаментите, използвани за лечение на пациентите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) се подобриха през последните години, особено с въвеждането на биологичната терапия. Показанията за биологичната терапия се определят от специализирани експертни комисии от гастроентеролози и на практика всички пациенти, които действително имат нужда от тази терапия, я получават безплатно. Тук трябва да се спомене за всички други възможности за лечение. Не може да се каже само за биологична терапия. 

 До каква степен е важна комуникацията между лекари и пациенти с ВЧЗ? 

Тази комуникация е от изключително значение за стриктния контрол върху активността на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит). Пациентите трябва да осъзнаят, че отзвучаването на симптомите не означава, че лечението трябва да се прекрати. Традиционно лекарите са активната страна във връзката с пациентите. През последните години все-повече се дискутира „Self-care платформата“ като активен процес за поддържане и подобряване здравето и на пациентите с ВЧЗ, в контекста на живот с хронично заболяване. От голямо значение е да бъдат преценени добре възможностите и индивидуалния опит на пациентите и да им се осигури информация и подкрепа, така че те сами да се научат да разпознават симптомите, да информират лекуващия екип при промяна и да могат успешно да управляват своето ежедневие - работа, социален живот и икономическа независимост. 

До каква степен храненето има значение за пациентите с ВЧЗ? 

Изключително важен и много неглижиран проблем при пациентите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит). Поддържането на здравословно хранене при тях може да бъде нарушено от много фактори, вкл. наличие на клинични симптоми, намален прием на храна, малабсорбция, усложнения, ефекти на медикаментозното лечение и/или хирургични чревни резекции. Специфична диета за тези заболявания няма. Понастоящем препоръките са насочени към редуциране на симптомите по време на активност и осигуряване на адекватен прием и абсорбция на нутриенти, витамини и минерали. Диетата трябва да бъде индивидуализирана и да е базирана на: наличието на симптоми, локализация и активност на заболяването, наличие на стриктури, предшестващи оперативни интервенции, както и наличие или липса на хранителни дефицити. Но има основни правила, които е добре да се спазват, особено в периодите на активност, напр. често хранене с малки порции в спокойна атмосфера, избягване на дразнещи храни, ограничаване на богатите на неразтворими фибри храни, избягване на мазни и пържени храни. Важно е да се има предвид, че пациентите с ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) може да имат хранителна алергия и различни хранителни непоносимости (лактоза, глутен, и др.). Не на последно място трябва да се имат предвид и странични ефекти на някои медикаменти върху храненето. За съжаление понастоящем липсват специализирани диетични услуги, които да подкрепят конкретно пациентите с ВЧЗ, а включването на квалифициран в тази насока диетолог към мултидисциплинарния екип е един от ключовете към успеха в лечението на тези пациенти. 

Какво бихте искали да кажете на всеки пациент, който за пръв път се сблъсква с болестта? 

 Всеки иска да е здрав. Но се появява болестта. Минава първоначалният стрес и... животът продължава, защото диагнозата на ВЧЗ (Болест на Крон и Улцерозен колит) не означава смъртна присъда. Пациентите не трябва да се плашат и отчайват, а да приемат болестта и да се научат да живеят с нея по най-добрия начин. Независимо от големите предизвикателства, с които ще се сблъскат, те могат да живеят не по-малко пълноценно и вълнуващо, в сравнение със здравите. И това може да стане, след като изберат:
1) компетентен медицински екип, на който да имат вяра и който да ги обучи много добре как да интерпретират симптомите и да се предпазват от тяхното отключване;
2) пациентски организации, където взаимно могат да се обучават, подпомагат и окуражават, за да имат пълноценен личен, професионален и социален живот.